Country House 2018-10-20T14:18:09+03:00

Project Description

Country House

Project Name | Country House
Location | Voiotia, Greece
Date | 2015 – 2017
Size | Site Area: 390 sq.m | Total Gross Built Area: 192 sq.m
Project Status | Completed
In collaboration with | Xenofon Voulgaris Project management
Client | Private

Located in a privileged environment in a village of Voiotia, the goal was to transform an abandoned old stable with an adjacent old building, into a family home for three by completely renovating it in a way that would be consistent and respectful of the environment.
In the end, the decision to build from scratch was taken as the stable was in terrible shape with a partial extension that would be used for the construction of two spacious bedrooms. Trying to maximize the connection between the old building and its existing outdoor terrace, (the old stable and the new addition) we created a journey which allows for a strong narrative to be told by meticulously framed angles of view. Each successive space celebrates a different aspect of the house, through an interplay of over ground and underground rooms, narrow and wide thresholds, private and communal spaces.
After passing through the central existing gate with the old bread oven, you arrive at the front terrace with panoramic views to the valley and immediately the old building and the new extension become visible. Before that, to the right, one discovers the stairs that lead to the new upper level terrace and pool deck, where we finally find the main entrance of the house. The position of the building was kept and local stone was used for the façade to tie into its surroundings, using the traditional techniques. Moving internally, one enters an open plan space (where the old stable was) with a “hidden” kitchen linked to the lounge area, boasting a dominating fireplace, while immediately to the left we find ourselves in the heart of the house, the dining area, and an interior glazed roof patio with views to the garden. This patio acts as a central hub for the rooms that are all connected to it.
Every space has direct access to the outside and the lounge and all bedrooms have huge picture windows overlooking the valley. This relationship of elevated and submerged spaces follows the natural contours of the site and enhances the experience of the landscape, interfering as little as possible.

Leave A Comment